Ilmainen toimitus yli 60,- ostoksille Postin pakettiautomaattiin tai Matkahuollon lähellä-toimituksiin.

Ayurveda ja doshat

Mitä dosha tarkoittaa?

Ayurvedassa doshat tarkoittavat kehon biologisia voimia, jotka hallitsevat kehon toimintoja. Ihmisen prakriti eli kehotyyppi muodostuu kolmesta doshasta ja tarkoittaa niiden luontaista tasapainoista suhdetta. Ayurvedan mukaan kaikki elämässä koostuu kolmesta doshasta: Vata, Pitta ja Kapha. Nämä doshat ovat vastuussa erilaisista kehon toiminnoista ja ominaisuuksista.

Vata-dosha hallitsee kehon liikettä, hengitystä, verenkiertoa, hermostoa ja erilaisia aistimuksia. Pitta-dosha hallitsee ruuansulatusta, aineenvaihduntaa, kehon lämpötilaa ja hormonitoimintaa. Kapha-dosha hallitsee kehon rakennetta, nestetasapainoa, immuunijärjestelmää ja tunteiden tasapainoa.

Ayurvedassa uskotaan, että kaikkien ihmisten kehossa on kaikki kolme doshaa, mutta yksi tai kaksi dominoivat yleensä enemmän. Tasapainoinen dosha-tila on tärkeä hyvän terveyden ylläpitämiseksi, ja ayurveda pyrkii tasapainottamaan doshat erilaisten elämäntapojen, ruokavalion ja hoitojen avulla.

Me kaikki muodostumme viidestä elementistä: avaruudesta, ilmasta, tulesta, maasta ja vedestä. Nämä viisi elementtiä muodostavat ayurvedisen ajattelun perustan. 

Nämä elementit ovat jaettu kolmeen doshaan, kolmeen perusenergiaan. Vata on ilmaa ja eetteriä. Tulen ja veden on pitta ja veden ja maan kapha.

Prakriti määräytyy jo hedelmöityksen hetkellä ja geenit, vanhempien tila elementteinä, aika, paikka ja vuodenaika voi vaikuttaa doshan määräytyvyyteen. 

Prakriti on ja pysyy koko elämän ajan sillä sen on sanottu olevan geneettisesti määritelty.


Lahjakortti